KAN BESCHERMENDE KLEDING WORDEN GEMAAKT ZONDER PFAS? Het antwoord is JA!

Maar er zijn nog enkele uitzonderingen en problemen die moeten worden opgelost voordat al onze beschermende kleding volledig PFAS-vrij is.

Image_Sustainability_What_is_PFAS_NL_800x500px

PFAS is een afkorting voor Per- en Polyfluorinated Alkyl Substances (PFAS) en is een verzamelnaam voor duizenden synthetisch geproduceerde chemicaliën met een vergelijkbare chemische structuur. De chemische stoffen worden in de industrie vervaardigd door middel van chemische reacties, in tegenstelling tot natuurlijke materialen die rechtstreeks uit de natuur kunnen worden gewonnen.

Op moleculair niveau bestaat PFAS uit lange koolstofketens die zich binden aan fluor. De fluorkoolstofverbinding wordt geclassificeerd als de sterkste bestaande chemische binding en door de stabiele structuur zijn de chemicaliën extreem moeilijk af te breken door de natuur. PFAS heeft daarom een aanzienlijke negatieve invloed op het milieu.

 

Producten die PFAS bevatten lekken gevaarlijke stoffen gedurende hun levenscyclus en de chemicaliën worden verder verspreid in de natuur, onder andere via grondwater en drinkwater. Het is aangetoond dat PFAS significant negatieve effecten heeft op mens en dier en onder andere kan leiden tot verschillende soorten kanker, voortplantingsproblemen, verstoring van het immuunsysteem en lever- en nierschade.

WAAROM WORDT PFAS GEBRUIKT IN BESCHERMENDE KLEDING?

Vanwege het uitstekende vermogen om olie en chemicaliën op oliebasis af te stoten en bescherming te bieden tegen hoge energiewaarden, zoals bij vlamboogongevallen, wordt PFAS al vele jaren gebruikt. Bij beroepen in risicovolle omgevingen is het hoofddoel de drager te beschermen, wat hoge eisen stelt aan de beschermende kleding.  


PFAS wordt als impregnering op afgewerkte doeken aangebracht. Omdat de chemicaliën een hoge oppervlakte-energie hebben, zijn ze bestand tegen vloeistoffen met een lage oppervlaktespanning, zoals olie, O-xyleen en butanol. PFAS heeft ook goede filmvormende eigenschappen en kan worden gebruikt als alternatief voor een afwerking op afgewerkte doeken zoals een membraan of laminaat. PTFE-membraan (Polytetrafluoroethyleen) is een voorbeeld van een veelgebruikt membraan dat PFAS bevat, en de kleding een hoge waterafstotendheid en een goed ademend vermogen geeft. De voordelen van PFAS zijn de reden waarom ze worden gebruikt als bescherming in werkkleding, ondanks de kennis over de negatieve gevolgen voor het milieu.

Tegenwoordig is het gebruik van PFAS in beschermende kleding met de volgende certificeringen gebruikelijk:

KLEDING MET HOGE ZICHTBAARHEID

Een finish met PFAS wordt vaak gebruikt voor hoge zichtbaarheidskleding om vuil en olie af te stoten.

 

BESCHERMENDE KLEDING TEGEN REGEN

Voor getapete winterkleding en shellkleding wordt vaak een finish met PFAS gebruikt voor waterafstoting tegen regen en sneeuw en/of een PTFE-membraan, dat ook PFAS bevat en de kleding waterafstotend en goed ademend maakt. 

 

BESCHERMENDE KLEDING TEGEN CHEMICALIËN

Voor beschermende kleding met chemische bescherming wordt PFAS vaak gebruikt om beperkte bescherming te verkrijgen in geval van spatten van chemische stoffen tegen de vier chemische groepen: zuur, base, aromatische koolwaterstof en alcohol. 

 
In de norm EN 13034 wordt de waterafstotendheid van het doek getest tegen 30% zwavelzuur, 10% natriumhydroxide/lye, O-xyleen en butanol. Om een kledingstuk van een CE-markering te voorzien, vereist de norm EN 13043 alleen een goedgekeurd resultaat voor een van de vier chemicaliën.

VLAMVERTRAGENDE KLEDING TEGEN HET THERMISCHE GEVAAR VAN EEN VLAMBOOG

  • Voor shellkleding met vlamboogcertificering verhogen membranen met PFAS de vlam- en vlamboogbescherming en bereiken zo een hogere ELIM-waarde.
  •  

ONZE OPLOSSINGEN VOOR EEN PFAS-VRIJ ASSORTIMENT

We ontwikkelen innovatieve oplossingen met minder impact op het milieu zonder afbreuk te doen aan het beschermingsniveau.
Het terugdringen van het gebruik van PFAS heeft prioriteit en een voorwaarde om te kunnen blijven werken aan een duurzame industrie.
  

 

EN ISO 20471 - VARSELSKLÄDER

HOGE ZICHTBAARHEIDSKLEDING GECERTIFICEERD VOLGENS EN ISO 20471

>> Belangrijkste beschermende eigenschap - Hoge zichtbaarheid <<

Kleding die als belangrijkste eigenschap heeft om goed zichtbaar te zijn, hoeft niet te worden voorzien van een PFAS finish. De zichtbaarheid blijft behouden door de kleding regelmatig te wassen.

Veel dragers wassen hun kleding zelf thuis en de finish wordt zelden opnieuw geïmpregneerd of geactiveerd. Uit onze tests blijkt dat een finish met PFAS niet nodig is omdat de vuil- en waterafstotendheid alleen werkt bij nieuwe kleding en een beperkt aantal wasbeurten. Daarom is onze oplossing niet om kleding met hoge zichtbaarheid te finishen, maar om te adviseren de kleding regelmatig te reinigen.

EN 343 - Skyddskläder med skydd mot regn

GETAPETE WINTERKLEDING EN SHELLKLEDING GECERTIFICEERD VOLGENS EN 343

>> Belangrijkste beschermende eigenschap - Hoge waterafstotendheid <<

Samen met onze doekleveranciers hebben we producten ontwikkeld met een PFAS-vrije finish die net zo goed waterafstotend is als een behandeling met PFAS. Om ervoor te zorgen dat de kleding goed ademt, gebruiken we een PFAS-vrij PU-membraan.

EN 13034 - Skyddskläder med kemikalieskydd

BESCHERMENDE KLEDING MET CHEMISCHE BESCHERMING GECERTIFICEERD VOLGENS EN 13034

>> Belangrijkste beschermende eigenschap - Bescherming tegen chemicaliën in vloeibare vorm (zuur, base, aromatische koolwaterstof en alcohol) <<

Door middels van tests en innovatie, hebben we producten ontwikkeld met een PFAS-vrije finish die uitstekend werkt als bescherming tegen zuren of basen, en de afwerking wordt dan ook gebruikt op veel van onze werkkleding met chemische bescherming. Een PFAS-vrije afwerking heeft daarentegen een lagere oppervlakte-energie en kan alleen vloeistoffen met een hoge oppervlaktespanning, zoals zuur, base en water afstoten.
Verschillende klanten hebben beschermende kleding nodig die olie afstoot of bescherming biedt tegen O-xyleen en butanol. We hebben hiervoor nog geen PFAS-vrije oplossing gevonden, waardoor het onmogelijk is om PFAS volledig uit te faseren in onze beschermende kleding tegen chemicaliën. Ook hiervoor werken we hard aan een oplossing.

EN 61482-2 - Flamskyddskläder med ljusbågeskydd

VLAMVERTRAGENDE KLEDING MET VLAMBOOGBESCHERMING GECERTIFICEERD VOLGENS EN 61482-2

>> Belangrijkste beschermende eigenschap - Bescherming tegen vlamboog en thermische hitte <<

Membranen met PFAS worden vaak gebruikt voor shellkleding met vlamboogcertificering om de vlamboogbescherming te verhogen en een hogere ELIM-waarde te bereiken. Desondanks hebben wij besloten geen membranen met PFAS te gebruiken in onze vlamwerende shellkleding. In plaats daarvan gebruiken we een PFAS-vrij PU-membraan dat vlamtests en vlamboogtests kan doorstaan voor individuele kledingstukken of in laag-op-laag systemen met bescherming tegen hogere energieën.

PFAS-VRIJE BESCHERMENDE KLEDING VAN TRANEMO

We werken actief aan het waar mogelijk uitfaseren van PFAS uit al onze collecties, en bevinden ons nu in een overgangsperiode waarin we beide producten op voorraad hebben. De uitfasering is een continu proces.

Voorbeelden van PFAS-vrije beschermende kleding in het assortiment:

CANTEX WS

OUTBACK HEAVY WELDING

EDGE

VISION HV

Niet-gecertificeerde werkkleding

HOE ZORG IK HET BEST VOOR PFAS-VRIJE WERKKLEDING?

Vanuit milieu- en financieel oogpunt is het essentieel om je werkkleding te verzorgen, zodat deze lang meegaat.   

Voor waarschuwingskleding met een hoge zichtbaarheid is het noodzakelijk om de kleding regelmatig te wassen. Beschermende kleding met een water- en chemicaliënafstotende finish moet worden gewassen bij een industriële wasserij die helpt bij het opnieuw impregneren en activeren. Dit wordt gedaan zodat de finish even goed werkt, was na was, en het opnieuw impregneren moet plaatsvinden in een gesloten systeem waar je op een goede manier met de chemicaliën kunt omgaan. Na het wassen wordt de finish ook gereactiveerd met warmte, zoals drogen in de droogtrommel.

 

WAT KAN IK DOEN?

Houd de dialoog over PFAS in beschermende kleding levend. Lees verder en leer meer.

Stel eisen aan je leverancier en eis PFAS-vrije beschermende kleding bij het gebruik of de aanschaf van hoge zichtbaarheidskleding, shell- en getapete winterkleding, beschermende kleding met chemische bescherming (zuur of base), vlamvertragende kleding met vlamboogbescherming of gewone werkkleding zonder CE-markering.

Lees meer over PFAS: 

51459594_detail

NO TO PFAS

Sinds 2021 maken we deel uit van de Zweedse non-profitorganisatie ChemSecs ”No to PFAS”-beweging om invloed uit te oefenen op de manier waarop chemische wetgeving wordt geïmplementeerd. Belangrijk werk waar we trots op zijn om deel van uit te maken.  

 

Zweden, Noorwegen, Denemarken, Nederland en Duitsland hebben in 2023 een verzoek voor een totaal verbod op PFAS ingediend bij ECHA (European Chemicals Agency). Tranemo staat hier ook achter.