Weersomstandigheden

EN 342 EN 343  EN 13758-2Symbol EN 342

EN 342
Beschermende kleding - kou

Deze normering beschrijft PBM kleding die wordt gebruikt bij koude omstandigheden.


Er worden eisen gesteld aan warmte-isolatie (aangegeven in m²K/W), luchtdoorlatendheid (klasse 1-3) en waterdichtheid (klasse 1-2). De kleding combinatie (d.w.z. tweedelige sets of overall) moet presteren op thermische isolatie en luchtdoorlatendheid om het 342 pictogram op de CE-markering te krijgen – de waterpenetratie test is optioneel. Een complete kledingcombinatie test is een 3-lagen systeem met type B onderkleding, d.w.z. een binnenste laag met onderkleding, een tussen thermo laag onder een buitenlaag van gecertificeerde kleding die samen met sokken, balaclava, handschoenen en laarzen wordt gedragen. De waarde voor thermische isolatie geeft de minimale temperatuur aan, waarbij het lichaam in staat is een comfortabele temperatuur aan te houden. In de bijgewerkte versie van de norm EN 342:2017 is de test gewijzigd en wordt ook rekening gehouden met de luchtsnelheid. Tranemo zal de komende tijd werken aan een update van de relevante gecertificeerde kledingstukken.

Symbol EN 343

EN 343
Beschermende kleding - regen

Deze normering beschrijft PBM kleding die wordt gebruikt in geval van regen of sneeuw, mist en sluiernevel.


Volgens de nieuwste versie van de norm, EN 343:2019, worden het kledingstuk en de naden getest op waterpenetratie (waterdichtheid) klasse 1-4 en waterdamp weerstand (ademend vermogen) klasse 1-4, waarbij klasse 4 het hoogste niveau is. Het kledingstuk moet bij beide testen een resultaat behalen om het EN 343 pictogram op de CE markering te krijgen. Het ademend vermogen van de kleding wordt beïnvloed door het ontwerp. Het is gebruikelijk dat een ongevoerd kledingstuk EN 343 klasse 4:4 bereikt (hetzelfde als het buitendoek), terwijl gevoerde kleding in hetzelfde buitendoek bijvoorbeeld slechts EN 343 klasse 4:2 haalt. In deze gevallen is het de voering van het kledingstuk dat de waterdampweerstand (ademend vermogen) beïnvloedt. De testmethode van waterdichtheid van een kant-en-klaar kledingstuk in een regentoren is aan de standaard toegevoegd. Deze test is optioneel. De vorige versie van de norm (EN 343:2003+A1 2007) kende 3 klassen. De eisen van klasse 1-3 voor weerstand tegen binnendringen van water zijn in beide versies van EN 343 hetzelfde, maar klasse 4 kent hogere eisen. Het resultaat van de waterdampweerstand is ook uitgebreid met een 4e klasse en de niveaus van elke klasse zijn licht gewijzigd. Alleen klasse 1 is in beide versies gelijk. Certificeringen volgens de oude versie EN 343:2003+A1 2007 zijn nog steeds geldig. Tranemo zal de komende tijd werken aan een update van de relevante gecertificeerde kledingstukken. De testmethode EN 20811 (bepaling van de weerstand tegen waterpenetratie) wordt gegeven in millimeters waterkolom (mmH2O) of Pascal (Pa). Tranemo duidt kleding met een waterkolom >5000 mm (50000 Pa) aan als wind- en waterdicht. Dit biedt een goede bescherming bij nu en dan regen of slecht weer. Bij zware of langdurige regenbuien wordt traditionele gelamineerde regenkleding aanbevolen.

Symbol EN 13758-2

EN 13758-2
Beschermende kleding - UV-straling

De norm specificeert de vereisten voor classificatie en etikettering van kleding met lange mouwen die de gebruiker UVA + UVB-bescherming biedt van meer dan 40 UPF;


Alle textiel beschermt de gebruiker tegen de zon en het risico op verbranding door UV-straling hangt af van de dikte van de stof, deze norm geeft aan dat de bescherming hoog is. De testmethode voor stoffen is EN 13758-1.

Väderskydd