VEREISTEN VOOR LOGO-MARKERING

Het aanbrengen van bedrijfslogo’s op werkkleding is een veelvoorkomend verzoek en Tranemo levert elk jaar ongeveer 100.000 kledingstukken mét logo's. Voordat u logo's toevoegt aan vlamvertragende kleding, is het belangrijk om te weten dat kledingcertificeringen eisen stellen aan verschillende soorten markeringen en dat de verkeerde oplossing de bescherming van een kledingstuk kan verminderen. Heatseal badges, opnaaibadges of borduursels die een oppervlakte beslaan van minder dan 10 cm² vereisen géén vlamvertragende testen volgens de EN ISO 14116-norm.

 

HEAT SEAL TRANSFERS

Heat seal transfers moeten worden getest en goedgekeurd voordat deze kunnen worden geplaatst op vlamvertragende kleding. De heat seal transfers die Tranemo produceert, zijn getest en goedgekeurd voor EN ISO 14116 en EN 1149-5 wanneer ze zijn bevestigd op een vlamvertragend kledingstuk van Tranemo. Wanneer een transfer wordt blootgesteld aan hitte houdt het normaal gesproken de energie langer vast dan het doek. Vanuit veiligheidsoogpunt wordt het plaatsen van een grote transfer niet aanbevolen. De beste plaats is de plek met meerdere stoflagen er onder, zodat de huid beter wordt beschermd. Bij het vervaardigen van heat seal transfers gebruikt Tranemo InduTrans 15FR, dit is een allround heatseal logo dat op de meeste materialen kan worden toegepast. Bedekt donkere kleding stukken voor 99% en kan op 60 graden worden gewassen, en gedroogd bij lage temperaturen (wassen en drogen binnenste buiten). InduTrans is getest en gecertificeerd volgens de vereisten van EN ISO 14116 en EN1149-5, wanneer bevestigd op de meeste Tranemo vlamvertragende doeken.

BADGES

Badges die op een vlamvertragend kledingstuk worden gemonteerd, moeten zijn gemaakt van vlamvertragend doek. Voor EN 1149-5 kleding moeten de badges permanent worden bevestigd, dit op een dusdanige manier, dat ruimte tussen de badge en de kleding wordt voorkomen.

BORDURING

Wanneer een borduring rechtstreeks op een vlamvertragend kledingstuk wordt geplaatst, moet dit worden gemaakt van vlamvertragend garen.

Plaatsen van logo’s op High Visibility kleding

Om een kledingstuk, ook na plaatsing van een logo, te laten voldoen aan de vereisten van EN ISO 20471 qua minimaal fluorescerend oppervlakte, moet het logo niet te groot zijn of worden geplaatst op het niet-fluorescerende gedeelte. Om die reden zou een logo op een Hi-Vis broek bij voorkeur niet geplaatst moeten worden op het fluorescerende gedeelte. Dezelfde aanbeveling geldt voor bovenkleding, gecertificeerd conform EN ISO 20471 klasse 3 met relatief weinig fluor oppervlakte (bijv. kleding met korte mouwen, dameskleding of kleding met veel contrastkleur).
Vraag Tranemo naar het Hi-Vis oppervlak per kledingstuk om de limiet te bepalen.

Logo vereisten binnen EN-Normen

NormeringHeat seal transfersBorduringBadges
EN ISO 11612
IEC 61482-2
EN 61482-2

EN ISO 11611
EN 13034 Type PB [6]
Heat seal transfers moeten zijn goedgekeurd conform EN ISO 14116 Index 3.
Bij voorkeur geplaatst op een positie met meerdere doeklagen eronder. Voorkom het bedekken van grote stukken op het doek.
Het borduurgaren moet zijn goedgekeurd conform EN ISO 14116 Index 3.
Bij voorkeur geplaatst op een positie met meerdere doeklagen eronder.
De stof van de badge moet zijn goedgekeurd conform EN
ISO 14116 Index 3.
EN 1149-5 Heat seal transfers in de breedte > 5 cm en groter dan 100 cm² en qua dikte > 2 mm moeten zijn getest volgens EN 1149-5.Borduringen in de breedte > 5 cm en groter dan 100 cm² en qua dikte > 2 mm moeten zijn getest volgens EN 1149-5.Badges in de breedte > 5 cm en groter dan 100 cm² en qua dikte > 2 mm moeten zijn getest volgens EN 1149-5 en permanent gehecht.
EN ISO 20471Het maximale formaat hangt af van de maat van het kledingstuk en het Hi-Vis oppervlak.Het maximale formaat hangt af van de maat van het kledingstuk en het Hi-Vis oppervlak.Het maximale formaat hangt af van de maat van het kledingstuk en het Hi-Vis oppervlak.
Transfertryck Tranemo