Normeringen voor HANDSCHOENEN

EN 407  ASTM F2675  IEC 61482-1-2  EN 388  EN 420  ANSI CUT 

De beschermende handschoenen zijn gecertificeerd en getest volgens verschillende normen om de gebruiker te informeren over het beschermingsniveau, zodat de juiste handschoen met de juiste bescherming kan worden gekozen voor de specifieke werksituatie.Bij het werken met o.a. elektriciteit, energie opwekking, elektrisch onderhoud, aan het spoor en in procesindustrieën bestaat het risico van blootstelling aan een elektrische vlamboog.De Elektrische Vlamboog zorgt voor een enorme hitte straling die de huid kan verbranden. De hete lucht van de boogexplosie kan tot 10 000°C oplopen, wat een groot risico op brandwonden oplevert. De intense hitte kan de handschoen doen ontbranden, dus is het van belang dat de handschoenen beschermen tegen ontbranding en smelten. Bij het werken met elektriciteit zijn de handen een van meest blootgestelde lichaamsdelen:  • Gebruik de handschoenen! Handen zijn het meest blootgestelde deel van het lichaam!
  • Gebruik droge handschoenen! Vochtige of natte handschoenen kunnen stoom veroorzaken die de bescherming aanzienlijk zal verminderen.
  • Versleten handschoenen geven een verminderde bescherming.
  • Gebruik schone handschoenen! De handschoenen zijn vlamvertragend, maar olie en vuil op de handschoenen kunnen nog branden.
  • Het is een goed idee om een extra paar handschoenen mee te nemen als een paar tijdens de werkdag nat of vuil is..
  • Gebruik de juiste maat! Goed passende handschoenen verminderen het risico van ergens achter blijven hangen tijdens het werk.
  • Laat andere beschermende werkkleding de handschoenen bij de polsen overlappen.

Symbol EN 407

EN 407
Beschermende handschoenen tegen thermische risico’s (en/of vuur)

De norm wordt gebruikt voor veiligheidshandschoenen die de handen beschermen tegen hitte en/of vlammen; vuur, contactwarmte, convectiewarmte, stralingswarmte, kleine spatten of grote hoeveelheden vloeibaar metaal.


Elk getest risico geeft een resultaat onderverdeeld in verschillende niveaus en het pictogram van de norm wordt aangevuld met de voorwaarden hier onder.CodeUitleg termen
ABrand gedragHoe brandbaar is de handschoen, smelt het materiaal, hoe snel dooft de vlam? Meet de tijd van de vlam en nagloeien nadat de ontstekingsbron is verwijderd, 1-4. (niveau 3 of 4 wordt geclassificeerd als Vlamvertragend)
BContactwarmteDe handschoen moet isoleren tegen contactwarmte en mag niet smelten. De test meet de blootstelling aan een heet voorwerp met beperkte verhitting van de hand gedurende 15s, 1-4.
(niveau 1=100°C, niveau 2=250°C, niveau 3=350°C, niveau 4=500°C)
CConvectiewarmteDe handschoen moet isoleren tegen convectiewarmte en penetratie van hete lucht of stoom voorkomen. De test meet de tijd van schadelijk doodringen, 1-4. (4 is het hoogste niveau)
DStralingswarmteDe handschoen kan stralingswarmte reflecteren of absorberen en de huid moet tegen de impact beschermd zijn. De test is berekend op 20 kW/m² en resulteert in niveau 1-4 (4 is het hoogste niveau)
EKleine spatten gesmolten metaalTest met kleine metaalspatten, 1-4 (4 is het hoogste niveau)
FGrote spatten gesmolten metaalTest met grote metaalspatten, 1-4 (4 is het hoogste niveau)

   

Symbol ASTM F2675

Arc Rating waarde voor beschermende handschoenen

Beschermende handschoenen getest volgens ASTM F2675 - uitgevoerd om de Arc Rating (ATPV of EBT) van een handschoen te bepalen.IEC 61482-1-2, Box test

Deze Elektrische Vlamboog test slaagt of faalt bij de twee onderstaande test instellingen:


APC 1 - 168kJ (4kA, 400V)
APC 2 - 320kJ (7kA, 400V)
De test is aangepast voor handschoenen, omdat handschoenen niet zijn opgenomen in deze standaard en testmethode.

   

Symbol EN 388

EN 388
Beschermende handschoenen tegen mechanische risico’s

Deze norm beschrijft de mechanische prestaties en relevante test van de beschermende handschoen. De handschoen is getest op slijtvastheid, snijweerstand, scheurweerstand, lekbestendigheid en impact bescherming.

EN 388 resulteert in waarde A-F. Elk getest risico geeft een resultaat onderverdeeld in verschillende niveaus en het pictogram van de norm wordt aangevuld met de voorwaarden hier onder.CodeUitleg termen
ASlijtvastheid1-4 (4 is het hoogste niveau)
BSnijweerstand (coup test), optionele oudere test1-5 (5 is het hoogste niveau).
X geeft aan dat de test niet is uitgevoerd.
CScheurweerstand1-4 (4 is het hoogste niveau)
DPrik/steek resistentie1-4 (4 is het hoogste niveau)
ESnijweerstand ISO 13997A-F (F is het hoogste niveau)
A=2N, B=5N, C=10N, D=15N, E=22N, F=30N
FSchokbeschermingGeeft alleen aan of de test is uitgevoerd. P=Gehaald

   EN 420 / EN ISO 21420
Beschermende handschoenen -
Algemene eisen en testmethoden

Deze norm beschrijft de algemene vereisten en relevante testmethoden voor het ontwerp en de constructie van handschoenen, weerstand van handschoenmaterialen tegen waterpenetratie, onschadelijkheid, comfort en efficiëntie, markering en informatie verstrekt door de fabrikant.

  

Symbol ANSI CUT

ANSI CUT
Amerikaanse standaard voor snijweerstand

Als aanvulling op de Europese norm hanteert Eureka de ANSI test voor snijweerstand. Dit is om een hoger resultaatbereik te halen, A1-A9. Het resultaat wordt gegeven in Newton. De testmethoden zijn dezelfde als die in EN 388.

Afbeelding