Banner-Safety

Smelters en gieterijen

SMELTERS EN GIETERIJEN

 

De werkomgeving in smelterijen en gieterijen brengt vaak hoge temperaturen, intense stralingswarmte en het risico op spatten van gesmolten metaal met zich mee. Om aan deze risico’s te voldoen, is meestal PBM-kleding van categorie III nodig. Om letsel te voorkomen, is vlamvertragende kleding vereist die voldoet aan EN ISO 11612, en afhankelijk van het type metaal dat wordt gebruikt, moet beschermende kleding ook worden gecertificeerd volgens de juiste codeletter.


RISICO INVENTARISATIE

  • Gesmolten metaalspatten
  • Vlammen & hitte
  • Hitte stress
  • Vlamboog (incidenteel)
  • Transport ongevallen (beperkt)

RISICO INVENTARISATIE

Vloeibaar metaal dat zich vastzet aan een kledingstuk kan brandwonden veroorzaken. Om dit risico te minimaliseren definieert de EN ISO 11612 D en E enkele modelvereisten, zoals gesloten zakken en verdekte metalen onderdelen, omdat metaal warmte geleidt. Hittestress is ook een risico in deze omgevingen. We adviseren een Tranemo Skinsafe™ systeem van 2 of 3 lagen om de stralingswarmte te blokkeren en de bescherming te verhogen. De luchtlaag tussen de lagen beschermt de drager tegen hitte en energie. Veel Tranemo kleding beschikt ook over bepaalde mate van zichtbaarheid ter voorkoming van transport gerelateerde ongelukken.

 

Ijzer en staal

Wanneer wordt gewerkt met gesmolten ijzer of staal is kleding benodigd die is gecertificeerd conform EN ISO 11612 E1-E3, waarbij E3 het hoogste niveau is. Als het doek bestand is tegen gesmolten ijzer en het niet aan het doek blijft kleven, zal het in veel gevallen ook bestand zijn tegen gesmolten koper, fosfor-brons en gietijzer.

 

Aluminium

Smelters en re-smelters die werken met gesmolten aluminium vereisen kleding gecertificeerd conform EN ISO 11612 D1-D3, waarbij D3 het hoogste niveau is. Als het doek bestand is tegen vloeibaar aluminium en het niet aan het doek blijft kleven, zal het in veel gevallen ook bestand zijn tegen aluminium brons en gesmolten mineralen.

 

Zink

Zink daagt de PBM kleding nadrukkelijk uit, vanwege het feit dat zink de sterke neiging heeft zich vast te zetten aan de meeste doeken. De Tranemo Apex collectie heeft een buitenlaag in aramide die niet openbreekt, ook niet als de zink zich aan het doek vastzet. Om de stralingswarmte te blokkeren en de bescherming te verbeteren, is Apex voorzien van een dubbele doeklaag aan de voorzijde van het werkjack én de werkbroek. Wanneer gewerkt wordt met gesmolten zink, moet de kleding minimaal voldoen aan de norm EN ISO 11612, in een doek met een hogere degradatie temperatuur dan 420°C (smeltpunt van zink).

 

Overige matelen

Andere metalen en legeringen hebben verschillende smelt temperaturen, viscositeit en productie processen die de PBM/kleding ieder op een eigen manier uitdaagt. Wanneer u te maken heeft met overige vloeibare metalen, vraagt u aub Tranemo om advies bij het zoeken naar de juiste oplossing voor uw bedrijf.