Banner-Electrostatic_1

ELEKTROSTATISCHE EIGENSCHAPPEN


EN I1149-5

EN 1149-5
Veiligheidskleding Elektrostatische eigenschappen  

Deze normering beschrijft PPE-kleding die gebruikt wordt in een explosieve gevaarlijke omgeving, anders gezegd ATEX-omgeving waarbij het gevaar bestaat dat er vonken ontstaan door de kleding welke een explosie tot gevolg kan hebben.


Om het CE-keurmerk met dit pictogram te verkrijgen dient de stof te zijn getest volgens EN 1149-1 (oppervlakte weerstand) en/of EN 1149-3 (lading verval). Ook het ontwerp van de kleding is een parameter in de CEnormering van antistatische/ATEX kleding.


Met Anti-statische eigenschappen in combinatie met een juist kledingontwerp kan de ontstekingsbron worden weggehaald en het risico worden geminimaliseerd. ATEX-omgevingen worden verdeeld in verschillende zones met verschillende risico niveaus. Anti-statische kleding gemarkeerd met EN 1149-5 is bedoeld te worden gedragen in Atex zones 1, 2, 20, 21 en 22. In met zuurstof verrijkte omgevingen of in zone 0 mag de Anti-statische kleding niet worden gebruikt zonder eerst te zijn goedgekeurd door de verantwoordelijke veiligheidsingenieur, aangezien slijtage de beschermende werking van het kledingstuk kan beïnvloeden en het is cruciaal dat het in deze omgeving op de juiste wijze wordt gedragen.

 

Atex zone classificaties voor gas, nevel en dampen
Zone 0Omgeving waar een mengsel van lucht en ontvlambaar gas, nevel of damp vaak voorkomt en langdurig aanhoudt.
Zone 1Omgeving waar een mengsel van lucht en ontvlambaar gas, nevel of damp zich waarschijnlijk voordoet onder normale omstandigheden.
Zone 2 Omgeving waar een mengsel van lucht en ontvlambaar gas, nevel of damp zich voordoet onder normale omstandigheden, maar snel verdunt.

 

Atex zone classificaties voor stof
Zone 20Omgeving waar vaak en voor langere periodes explosieve stofwolken zich kunnen voordoen.
Zone 21Omgeving waar explosieve stofwolken zich kunnen voordoen onder normale omstandigheden.
Zone 22 Omgeving waar explosieve stofwolken zich waarschijnlijk niet zullen voordoen en indien dit wel gebeurt, snel zulllen verdwijnen.Safety-standards-electrostatic