Banner-Weld

LASWERKZAAMHEDEN EN AANVERWANTE PROCESSEN

 

EN ISO 11611

EN ISO 11611
Veiligheidskleding - Laswerkzaamheden en aanverwante processen

Deze normering beschrijft PBM kleding die gebruikt wordt bij lassen of aanverwante processen, waarbij het risico bestaat op metaalspatten, kortstondig contact met vlammen, stralingswarmte van de vlamboog, elektrische schok door kortsluiting en incidenteel contact met spanning conductoren met een spanning tot ongeveer 100 V DC bij normale lascondities.


De standaard is verdeeld in twee verschillende klassen met verschillende risico niveaus. Het beschermingsniveau van het doek wordt getest met 15 druppels (klasse 1) of 25 druppels (klasse 2) gesmolten metaal. Ook het ontwerp van de kleding is een parameter in de CE-normering van laskleding. De UV en stralingswarmte van het lassen daagt de PBM extra uit en om de impact te verminderen hebben de klasse 2 doeken normaal gezien een hoger gewicht.

 

KlasseOmschrijvingAantal geteste druppelsStralingswarmte, RHTI24(Reactietijd, seconden)Elektrische weerstand Ω
1Bescherming bij lichte laswerkzaamheden en–situaties, waarbij lagere concentraties van spatten en stralingswarmte optreden.15≥ 7> 105
2Bescherming bij zware laswerkzaamheden en–situaties, waarbij hogere concentraties van spatten en stralingswarmte optreden.25≥ 16> 105

De meeste Tranemo Vlamvertragende doeken halen in de test minimaal klasse 1. In de praktijk zijn slijpen en snijden de grootste uitdagingen, omdat bij deze processen altijd meer spatten vrijkomen dan de 25 druppels die bij Klasse 2 worden getest. Tranemo voert in-huis doektesten uit waarbij lassen en slijpen/snijden wordt gecombineerd samen met draagtesten bij eindgebruikers. Tranemo heeft diverse opties voor de verschillende laswerk toepassingen.

Weld